فومهای نیمهسخت دارای استحکام فشاری بالا و درعین حال دارای انعطاف و خواص برگشتپذیری هستند. در مقایسه با فومهای سخت این نوع فوم دارای انعطافپذیری بیشتری می باشد، به نحوی که به راحتی دچار ترک و شکاف نمیشود. از این رو از فوم نیمهسخت در تولید سپر، دستگیره و داشبورد خودرو، زین موتور سیکلت و دوچرخه، لوازم ورزشی، اسباب بازیها، فومهای ضربهگیر در صنایع ریلی و حملونقل، جاذبهای صوت و ارتعاش، بستهبندی و … استفاده میشود.
فوم پلی یورتان نیمه سخت از نظر خواص در بازه میانی فوم های پلی یورتان انعطاف پذیر و فوم های پلی یورتان سخت قرار می گیرند. در واقع بخشی از سلول های ساختاری تشکیل دهنده فوم پلی یورتان نیمه سخت همانند فوم های نرم پلی یورتان از نوع سلول باز بوده و بخش دیگر همانند فوم پلی یورتان سخت از نوع سلول بسته می باشند.
ساختار سلولی فوم پلی یورتان نیمه سخت
در گستره کاربرد، نمی توان مرز مشخصی میان درصد آماری سلول های باز و سلول های بسته در ساختار سلولی فوم پلی یورتان نیمه سخت تعیین نمود. اما می توان به این نکته اشاره کرد که به طور کلی در پرکاربردترین انواع این فوم ها، حدود (90-85)% ساختار سلولی از نوع سلول های بسته و (۱۵-۱۰)% از نوع سلول های باز می باشد.
وجود سلول های بسته موجب استحکام و پایداری ابعادی ساختار فوم نیمه سخت در مقابل تنش و استحکام فشاری می گردد. حال آنکه وجود سلول های باز در ساختار فوم نیمه سخت موجب بروز و ظهور خواص برگشت پذیری و جلوگیری از افت ساختار در مقابل استحکام فشاری و مشاهده رفتار جذب و اتلاف انرژی در آن می شود.
کاربردهای فوم پلی یورتان نیمه سخت
با توجه به خواص فیزیکی و مکانیکی فوم پلی یورتان نیمه سخت، این نوع فوم ها کاربردهایی همانند موارد زیر دارند:
– فوم ضربه گیر سپر خودرو
– زین موتور سیکلت و دوچرخه
– فوم های ضربه گیر صنایع ریلی، دریایی و حمل و نقل
– قطعات مرتبط با تزیینات و تریم داخلی خودرو (دستگیره درب، زیرآرنجی، فوم داشبورد و فوم سقفی
– جاذب های شوک، ارتعاشات و صوت
– قطعات تزیینی و اسباب بازی های کودکان
– ده ها و صد ها کاربرد ابتکاری دیگر
ویژگی های فوم نیمهسخت پلییورتان
- وزن سبک
- تحمل بار وزنی
- مقاومت در برابر ضربه
- مقاومت در برابر شرایط محیطی